De verovering van Vlaanderen

De verovering van Vlaanderen, Stefan PopaDe verovering van Vlaanderen verhaalt over Alco van Puffelen, een Amsterdams rijkeluiskind dat volgens zijn vader nooit goed genoeg zijn best doet. Maar waarom zou hij ook?

Wanneer ze samen de lunch aan de Amstel gebruiken, brandt er iets door in Alco’s hoofd. En weg is hij. Op weg naar de zuiderburen, in de voetsporen van zijn heroïsche voorvader die stierf tijdens het beleg van Antwerpen. De wereld veranderen, verbeteren, Vlaanderen samenvoegen met Nederland. Het avontuur zit hem in het bloed. Gesteund door zijn Stan, een goedaardige Congolees met dwerggroei, kan er absoluut niets misgaan. Hoopt hij. Tijdens hun tocht ontmoeten ze kleurrijke personages en komen ze in bijzondere situaties terecht. En altijd weergalmt de vraag: wie is er nu eigenlijk de idioot, Alco of de wereld?

De verovering van Vlaanderen is een rijke roman, maar boven alles een literaire komedie. Een ode aan de taal, aan het leven en aan de haat-liefdeverhouding tussen Nederland en Vlaanderen die uniek is in de hele wereld.

RECENSIES & REACTIES

“Don Quichot in de Lage Landen, compleet met zijn eigen Sancho. Missie: de (hopeloze) vereniging van Nederland en Vlaanderen. Het werd al eerder geprobeerd, maar nog nooit zo drankovergoten en welbespraakt. Een krankzinnig reisverhaal. Verrukkelijk.” – Atte Jongstra.

“Qua toon en taalgebruik doet de roman denken aan de avonturen van Adriaan en Olivier van Leonard Huizinga… Met regelmaat gaat de manier waarop personages tegen anderen aankijken met hun fantasie en handelen aan de haal. Een Jane Austen-achtig thema.” – De Telegraaf.

“Popa slaat met zijn roman succesvol een nieuwe weg in: de weg van de literaire komedie.”Tzum.

“In deze literaire komedie trekt een Amsterdams rijkeluiskind zuidwaarts naar ons land, met als doel Vlaanderen samen te voegen met Nederland. Vermakelijk!” – Guido.be.

“Een kluchtige koldertekst, in de traditie van Godfried Bomans.” – NBD Biblion.

“Popa heeft inmiddels in korte tijd vier indrukwekkende romans geschreven, die zich allemaal onderscheiden door vitaliteit, vertelvaardigheid en urgentie. Een schrijver die een groot publiek verdient.” – Ronald Giphart in het Algemeen Dagblad.

***** | “Een bloedserieuze tocht vol met humor.”Boekiewoogie.

“Deze ietwat bizarre roman is niet alleen maar bedoeld om te lachen. De verovering van Vlaanderen laat zien dat [Popa] meerdere genres beheerst.”Leestafel.

“Een geweldig en humoristisch boek met een toon: denk na en laat je niet altijd meeslepen door de eerste de beste halve gare die iets roept.”Boeken met Thea en Michel.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2023, Stefan Popa