Of de oleander de winter overleeft

Of de oleander de winter overleeft

Of de oleander de winter overleeft is het onvergetelijke en ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit – en over de vergankelijkheid daarvan.

Pitu moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, Samarina. Zijn dorp, Crushuva, het hoogste en mooiste punt van Macedonië. En zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal, dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Zij zíjn de Balkan.

Ondertussen probeert Pitu om te gaan met de grillen van het heden en grijpt levenslustig terug op zijn verleden en dat van zijn volk. Want pas als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen.

Of de oleander de winter overleeft is een groots Europees epos over de kwetsbaarheid van kleine volken in een immer uitdijend Europa.

Ga naar je favoriete boekhandel om een exemplaar te bemachtigen. Het boek is te koop voor € 21,50. Lees je liever digitaal? Het e-book kost nu nog maar € 4,99. De ‘e’ staat voor erg weinig. Kopen dus!

Er is nu ook een luisterversie van Of de oleander de winter overleeft. Deze is te koop via Luisterrijk. Het kost je slechts € 14,99, dertien uur en twintig minuten.

RECENSIES & REACTIES

✪✪✪✪ | “Op ingenieuze wijze vlecht hij historische feiten en eigentijdse fictie in elkaar. De lezer wordt wegwijs gemaakt op de Balkan, begrijpt ineens meer van de vele oorlogen die daar zijn uitgevochten. Mooie weemoedige roman”  – Paola van de Velde in De Telegraaf.

“Popa’s epos heeft iets klassieks, geschreven in een tijdloze, beeldende stijl. Het beklijft”  – Bo van Houwelingen in De Volkskrant.

“Een boek dat in je hoofd blijft zitten. Liefdevol, zacht, maar ook heftig, ontroerend en hard”  – Wim Krings in De Limburger.

✪✪✪ | “Popa zet een bijzonder sterk verhaal neer, waarin het nu en de historie van de Balkan harmonieus samenkomen. Een boek zonder dipjes, weergegeven in een energieke taal”  – Guy Doms op Hebban.

Dit boek is opperste vertelkunst. De invalshoeken wisselen in een waanzinnig ritme. Ze versmelten soms even om vervolgens van elkaar los te raken en weer langzaam naar elkaar toe te drijven, en samen roepen ze een groot palet aan indrukken op, dat toch bijeen wordt gehouden als een verhaal. Het leest allemaal makkelijk weg, maar dat is nu juist zo knap.” – Joost van Egmond op Donau Magazine.

Waanzinnig mooi boek! Fascinerende geschiedenis! Prachtige zinnen!” – Karin Sitalsing.

Best een dikke roman.” – Jan van Mersbergen.

Alles bijeen genomen is Of de oleander de winter overleeft in alle opzichten literatuur op Europese schaal, waarin Stefan Popa bijna een masterclass geeft: zó verweef je het persoonlijke met het mondiale, zó vertel je een verhaal dat op alle niveau’s boeit, zó stel je een eigen stijl ten dienste van het vertelde.” – Floris Kleijne.

“Popa heeft inmiddels in korte tijd vier indrukwekkende romans geschreven, die zich allemaal onderscheiden door vitaliteit, vertelvaardigheid en urgentie. Een schrijver die een groot publiek verdient.” – Ronald Giphart in het Algemeen Dagblad.

Een ontroerend, vitaal en ongelooflijk verhaal. Onvergetelijk!” – De eigen uitgeverij (maar dat telt ook).

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa