In de schaduw van de eik is een universeel verhaal over de plek die we innemen in deze wereld, maar ook over de plek die de wereld inneemt in ons leven.
Als de beroemde en bekroonde televisiekok Alex Petrescu opmerkelijk nieuws krijgt van zijn vriendin ontvlucht hij Nederland. Hij koopt een paleis in het land van zijn moeder – of nou ja, een ruïne tussen de verdwijnende bossen. Op het domein staat nog maar één oereik overeind. Een boom met een verhaal. Alex probeert het landhuis, zichzelf en bovenal het bedreigde woud te behoeden van de ondergang.
Niet iedereen is blij met Alex’ ommekeer. Als iemand hem het geheime staatsdossier van zijn moeder toeschuift, kantelt zijn wereld opnieuw. Waarom ontvluchtte ze communistisch Oost-Europa? En belangrijker nog: hoe is haar dat in hemelsnaam gelukt? Terwijl Alex de donkere waarheid van zijn verleden achterhaalt, doorgrondt hij de toekomst.
Een grootse, Europese roman van eigen bodem – aldus de eigen uitgeverij.
In de schaduw van de eik verschijnt in maart, 2023. Ga naar je favoriete boekhandel om een exemplaar voor te bestellen. Het boek is te koop voor € 23,99. Lees je liever digitaal? Dan kost het e-book € 14,99.
RECENSIES & REACTIES
✪✪✪✪ | “Een roman van de tragikomische snit. Superieur is Popa’s geestdrift en gevoel voor sociale interactie. Personages zijn echt mensen bij hem, geen entiteiten die er alleen maar zijn om het hoofdpersonage dwars te zitten of om een Idee te symboliseren, maar individuen die in een verrukkelijke dynamiek samenzijn, ruziemaken, blikken bier drinken en weer ruziemaken. Het is, ook al zo fijn, niet gauw te gek bij Popa. Een prachtverhaal.” – Sebastiaan Kort in NRC.
“Met zijn nieuwe roman bewijst Stefan Popa andermaal zijn talent. In de schaduw van de eik is een zintuiglijk verhaal. Net als chef-kok Alex weet Popa hoe hij zijn ingrediënten moet gebruiken: een handjevol karaktervolle personages, een snuf duister mysterie, flink op smaak gebracht met goed gekozen metaforen. Het resultaat is een boeiende, gelaagde en knap geschreven roman” – Vivian de Gier in Het Parool.
“In de schaduw van de eik is een heerlijke roman over afkomst, identiteit en hier ‘los’ van komen. Vol humor en ironie geschreven. Een aanrader! – William Hartman, boekhandel Broese in Utrecht.
“Prachtige schrijfstijl, rake observaties. Een mooi en bij vlagen rauw verhaal. Met dit boek heeft Popa zich overtroffen” – Jeroen Windmeijer, bestsellerauteur.
“Een verbluffende roman die de lezer meeneemt op een reis door de Roemeense geschiedenis en cultuur, die inderdaad een groot publiek verdient en bekroond moet worden met de grootste prijzen. Stefan Popa is een schrijver die door iedereen gelezen moet worden. Een waar meesterwerk” – Pascal Vanenburg.
Over vorig werk:
✪✪✪✪ | “Mooie weemoedige roman” – Paola van de Velde in De Telegraaf.
“Popa’s epos heeft iets klassieks, geschreven in een tijdloze, beeldende stijl. Het beklijft” – Bo van Houwelingen in De Volkskrant.
“Voor alles is Popa een vitale verteller die iets kwijt móét: een verhaal dat er mag zijn” – Jeroen Vullings in Vrij Nederland.
“Het is gigantisch goed.” – Wim Krings, panellid bij DWDD boeken.
“Een fijne roman over de sociale leegte in het ik-tijdperk. Een boek dat stof tot nadenken geeft. Ik vind het heel goed.” – Gerda Aukes, Boekhandel Den Boer.
✪✪✪✪ | “Popa zet een bijzonder sterk verhaal neer, waarin het nu en de historie van de Balkan harmonieus samenkomen. Een boek zonder dipjes, weergegeven in een energieke taal” – Guy Doms op Hebban.
“ Opperste vertelkunst. Het leest allemaal makkelijk weg, maar dat is nu juist zo knap.” – Joost van Egmond op Donau Magazine.
“ Waanzinnig mooi boek! Fascinerende geschiedenis! Prachtige zinnen!” – Karin Sitalsing.
“ Literatuur op Europese schaal, zó verweef je het persoonlijke met het mondiale, zó vertel je een verhaal dat op alle niveau’s boeit, zó stel je een eigen stijl ten dienste van het vertelde.” – Floris Kleijne.
“Popa heeft inmiddels in korte tijd vier indrukwekkende romans geschreven, die zich allemaal onderscheiden door vitaliteit, vertelvaardigheid en urgentie. Een schrijver die een groot publiek verdient.” – Ronald Giphart in het Algemeen Dagblad.