Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Inmiddels heeft hij vijf romans gepubliceerd. Zo nu en dan verschijnt hij als “Roemenië-expert” in de media om gebeurtenissen in het land van de onbegrensde onmogelijkheden te duiden.
Verdwenen grenzen (2014) is zijn uitstekend ontvangen debuut. De jaren daarop publiceerde hij A27 (2015), De verovering van Vlaanderen (2016) en het alom geprezen en vertaalde Of de oleander de winter overleeft (2019). In 2023 verscheen In de schaduw van de eik. Met die vertelling keert Stefan Popa terug naar het decor van zijn debuutroman en reflecteert hij voor het eerst ook op zijn eigen wortels. Het boek werd onder andere in Het Parool en de NRC geprezen om het tragikomische en zintuiglijke verhaal en de rijke personages.
Het verhaal achter het verhaal
Eerder schreef Popa korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. In februari 2012 werd hij door literair agent Remco Volkers benaderd. Of hij nog iets had liggen dat hij kon inzien. Dat had Stefan wel: hij werkte op dat moment aan een liefdesverhaal ten tijde van Ceaușescu. Diezelfde maand nog tekende hij bij het agentschap van Remco Volkers. Twee jaar later werd de debuutroman geprezen in Vrij Nederland en getipt door het boekenpanel van televisieprogramma De Wereld Draait Door.
Door de jaren heen verschenen verschillende drukken, waaronder een herziene versie en een voordelig geprijsde pocket. Een warmloper voor de tweede roman, waar Popa direct na de voltooiing van zijn debuut mee begonnen was. A27, een vlugge roman over drie personages die stilstaan, zowel in de file als in het leven. Een tour langs boekhandels en literaire evenementen volgde, van Groningen tot Gent, afgewerkt in een volledig beplakte Mercedes 190D – alle roest was netjes wegwerkt, onder meterslange stickers.
Ondertussen werkte Popa met veel plezier aan een literaire komedie om te lachen. De verovering van Vlaanderen verscheen uiteindelijk in de herfst van 2016. Na de verschijning, en voornamelijk na wederzijdse woorden, brak Popa met zijn toenmalige uitgever om bij HarperCollins te tekenen voor zijn vierde en vijfde roman.
Epiloog
Of de oleander de winter overleeft ligt sinds de lente van 2019 in de boekhandel. Popa’s vierde roman is het onvergetelijke en ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Een groots Europees epos over de kwetsbaarheid van kleine volken in een immer uitdijend Europa. Over identiteit – en over de vergankelijkheid daarvan. Lof kwam onder andere van De Limburger, De Volkskrant, De Telegraaf en Hebban. De roman is tevens genomineerd voor de Halewijnprijs en geldt door corona als een van de langst genomineerde titels ooit. In 2021 verscheen de Spaanse vertaling, Si la adelfa sobrevive al invierno.
In 2023 is eindelijk zijn laatste roman verschenen, In de schaduw van de eik. Deze roman betekent een terugkeer naar Roemenië en geldt tegelijkertijd als zijn meest persoonlijke boek door het opvoeren van een half-Nederlander, half-Roemeen. In de schaduw van de eik is een universeel verhaal over de plek die we innemen in deze wereld, maar ook over de plek die de wereld inneemt in ons leven. Het Parool roemde de metaforen en noemde het ‘een boeiende, gelaagde en knap geschreven roman’. NRC noemde de roman een ‘prachtverhaal’. In de schaduw van de eik geldt als Popa’s best ontvangen roman tot nu toe.
Naast het schrijven van romans, werkt Stefan Popa als freelance tekstschrijver, journalist, gastspreker en schrijfdocent.