Johan Cruijff

Johan Cruijff is dood. Hij werd 68, want zes plus acht is veertien. De beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis verloor van de kanker. Gelijkspelen is er niet bij in het leven. Hij stopte met voetballen voordat velen van ons waren geboren. Het voelt alsof er met de jaargetallen is geknoeid. Er is YouTube, er is het collectieve geheugen. We herinneren zijn iconische draaibeweging, de aanname en het doelpunt tegen ADO, de explosieve zwier van Johan Cruijff. Zo hoort voetbal te zijn.
Op Radio 1 sprak Ronald de Boer over de man die hem liet debuteren bij Ajax. De Boer, zeventien jaar nog maar, scoorde direct. Trainer Cruijff nam hem later apart en gaf vaderlijk advies aan het kind dat zelf wilde ontdekken. Ga niet in op een schoenencontract, zei Cruijff, ‘maar zorg dat je speelt op schoenen die je lekker vindt, want geld is niet belangrijk’.
Vaak sprak hij in poëtische doordenkers die vaak dooddenkers bleken. Het advies aan Ronald de Boer was echter overduidelijk. In de voetballerij zijn er slechts twee partijen en maar één vijand: het grote geld.
Geld is te belangrijk geworden. Een laatste raadgeving van Johan Cruijff. De ware Cruijff-revolutie moet nog plaatsvinden. Laat ons lekker spelen.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa