Strond

Wilders in het Duits. Ja, dat gaf de twittermens wat te grappen. Een politicus met een gekke haarstijl. Een publiek dat zich gedwee laat ophitsen door oneliners. De overeenkomsten worden geschetst. ‘Abjecte, ziekelijke vergelijkingen met Hitler en nazi’s pik ik niet meer’, zei Wilders eens. Jaren terug heb ik mijzelf in een satirische bui ook schuldig gemaakt door de voerman van de PVV te vergelijken met de Führer. Niet mijn beste moment, dat geef ik toe. Wilders wil minder vreemdelingen, Hitler heeft ze uitgeroeid.

De afgelopen weken staan weldenkend en niet-denkend Nederland ouderwets tegenover elkaar. Honderden, duizenden bootvluchtelingen (lees: mensen) verdrinken in de Middellandse zee. Ze zoeken een beter leven, maar ze vinden massaal de dood. Er zijn Nederlanders die elk bericht van dode Afrikanen jubelend onthalen. Verbazingwekkend veel ook. Het enthousiasme is vooral groot op de Facebookpagina van PVV Aanhangers, maar er wordt ook gekird van plezier op Nederland mijn Vaderland, met lieve tulpjes en vlindertjes als omslagfoto. ‘Voor elke dode neem ik een biertje.’ Of: ‘Niks aan te doen, wij verdrinken zowat in de schulden en de armoe’. De zwarte medemens is voor hen niets meer dan een stuk stront (mag je ook als strond schrijven, want ze houden op die Facebook-pagina’s bijzonder veel van Nederland, maar niet van de Nederlandse taal).

Vrijwel met alles wat Geert Wilders zegt en vindt ben ik het oneens. Toch heb ik ook ontzag voor hem. Sinds 2005 en de oprichting van de Vereniging Groep Wilders (later omgedoopt tot de PVV) zet hij zijn leven op het spel voor zijn idealen. De islam is het grote gevaar. Vindt hij. Ik vind van niet, maar mijn mening is, hoogstens, een belediging van een anonieme internetgebruiker waard. Waar Wilders gaat, gaat zijn beveiliging. Een gemaskerde man wachtte vorige week zijn Vlaamse bondgenoot Filip Dewinter op. De Vlaming ontsnapte aan de dood. Wilders herkent deze situatie, gisteren nog in Amerika. Probeer dan nog maar te vinden wat je vindt. En dat twaalf jaar lang.

Bewonderenswaardig. Maar het onnadenkende deel van de PVV-aanhang verdient geen enkel respect. Jubelende berichtjes tikken onder een foto van een drijvend kinderlijkje: walgelijk. Wilders met Hitler vergelijken is inderdaad abject en ziekelijk, dat is belangrijk om nogmaals te onderstrepen. Het is echter onbetwistbaar dat een deel van zijn volgelingen applaudisseert voor het uitroeien van vluchtelingen. De Middellandse zee is de gaskamer waar ze zo verlekkerd naar kijken.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa