Tien redenen om wél voor de Belgen te supporteren

Hoi Ivo Victoria, ik zag dat je de Nederlandse steun aan de Rode Duivels op zeer subtiele wijze afwees. Hierbij wil ik je laten weten dat wij niet zijn overtuigd. België kan nog immer op onze steun rekenen. Hier zijn tien tegenredenen waarom.

1. Sorry, het is niet exclusief jullie feestje. Alle Europese landen doen mee, behalve Nederland, San Marino, Malta en vijfenzeventig procent van de Balkan. Het is even niet anders. Dankzij jullie kunnen we toch nog een beetje deelnemen. Drie van jullie verdedigers zijn gehard bij Ajax, een oer-Hollandse club. Iedereen weet: zonder goede verdediging ben je nergens. En naast Vertonghen, Alderweireld en Vermaelen hebben we, jullie en wij, nog de ex-Eredivisionisten Mertens en Dembele. Geen dank, trouwens. Dat wij niet meedoen, betekent niet dat wij helemaal niet mee kunnen doen. Bovendien wordt Nederland  vanuit Brussel geregeerd. Als je het niet gelooft, moet je het maar aan Geert Wilders vragen.
Al bij al horen wij dus echt wel een beetje bij jullie.

2. Nederlanders zijn carnavalsupporters. Als we onszelf maar kunnen verkleden en bezatten. En volgens mij kunnen jullie dat als de beste. Het enthousiasme over het EK neemt bij jullie oranjeachtige proporties aan. Zeggen jullie zelf hè? Oftewel, wij hebben jullie getoond hoe je een land voetbalgek kunt krijgen. Mogen we dan ook een klein beetje meesupporteren en bijsturen waar nodig?

3. Het klopt inderdaad dat we ons ook niet voor de Eerste Wereldoorlog wisten te kwalificeren, in tegenstelling tot San Marino, Malta en negentig procent van de Balkan, maar we vingen tijdens die periode wel veel Belgen op. Dus, vang nu ons op, zij het met tegenzin, ik smeek jullie.

4. Imiteren is altijd een plagerige vorm van verafgoding. Jullie vinden ons misschien niet altijd even leuk, wij jullie wel. Wij willen ook een amai en een allee en een voilà en een supersterk nationaal elftal. Ondertussen hebben we alleen het multi-inzetbare tjonge, wat geenszins in de buurt komt. En Oranje. Overigens is het mij opgevallen dat de Vlaming de Hollander eveneens graag nadoet en op zeer boerse wijze de woorden verhard. Mam, pap, zijn de aardappels gaar? Waar de Hollander (Utrechter in dit geval, ik) bij staat. En dat is prima, de Hollander wordt graag verafgood.

5. TLTR, het gaat hier om voetbal. Plus, jullie zijn toch wel een klein beetje blij dat wij massaal voor de Rode Duivels zijn? Ik bedoel, het moet een hele klap zijn geweest als we ons massaal achter Duitsland zouden scharen. In theorie had onze steun aan de oosterburen het einde van het mooie België kunnen betekenen.

6. En wij zijn een failed football superpower, of zo. Nou en? Nederlanders passen zich snel aan. Van ons zul je geen last hebben. We zijn geen Engelsen of Russen. En we hebben onszelf al ingewerkt na ons tragisch falen tijdens de kwalificatiereeks. Als jullie je nou gewoon concentreren op het steunen van de Rode Duivels, dan doen wij dat ook.

7. Ja, sorry nog van Aad de Mos, Jan Mulder en Johan Boskamp. Maar wij herbergen zoals je weet ook een hoop Vlamingen, dus ik vind het eigenlijk wel een gelijkspel, en tegelijkertijd omlijnt deze uitwisseling van personen de bijzondere relatie tussen onze lage landen. Opnieuw dus een goede reden om voor België te supporteren.

8. Als we karakter zouden hebben, dan hadden we nu wel op het Europees Kampioenschap gestaan. Karakter, kom, daar ontbreekt het juist op dit moment aan. Dat gaan we nu bij jullie proberen af te kijken.

9. Voetbaltechnisch gezien hebben we geen land om te verraden. Wees niet bevreesd: na dit EK zullen we België terugverraden om Oranje te steunen tegen Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en reuzendoder Luxemburg. Misschien dat jullie tijdens die loodzware kwalificatiewedstrijden van Oranje af en toe aan dat arme buurland van jullie kunnen denken dat België zo trouw heeft gesteund op weg naar jullie Europees kampioenschap.

10. Rood en geel maakt oranje.

Conclusie

Met of zonder permissie: hup, België, hup, laat de leeuw niet in zijn hempie staan.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa