Het kan nog

Het lijkt alsof we in ons oranje hemd staan, maar schijn bedriegt. De weg naar Warschau is niet afgesloten. Nog steeds is de kwartfinale niet uit het zicht verdwenen. Er zijn weliswaar minder parallellen te trekken met 1988 dan voorheen, maar dat maakt de kans op eremetaal niet kleiner. Want wat als blijkt dat de Portugezen en de Denen zich schuldig hebben gemaakt aan doping? Dat zal vergaande consequenties hebben. Oranje speelt daardoor alsnog de kwartfinale.

Wat als Christiano Ronaldo tot het gaatje is gegaan in de pauze van Portugal – Nederland en scheidsrechter Nicola Rizzoli heeft opgezocht in de scheidsrechterskleedkamer? Zat daarom Ronaldo’s haar weer anders na de pauze? Er is niets tegen de liefde natuurlijk, maar een dergelijke affaire heeft niet alleen invloed op Ronaldo’s haarplukken.

Misschien hoeft de affaire nooit naar buiten te komen, want het EK speelt zich af in het grijze Oosten van ons continent. Polen en Oekraïne, sommigen schrijven ‘de Oekraïne’, wat wel illustreert hoe illuster die landjes daar zijn. Daar schuif je bij de bakker een sigaret tussen een stapel waardeloze bankbiljetten als je een brood wenst. Er was een periode in de historie dat geen van beide landen bestonden. Geen Polen, geen Oekraïne. Dat levert een minderwaardigheidscomplex op, die de Oostblokkers compenseren met het kopen van voetbalwedstrijden.
Nederland – Denemarken bijvoorbeeld. De Sloveense (!) scheidsrechter Damir Skomina ‘ziet’ twee handsballen van de Denen niet. Omkoopgeld vindt geraffineerd zijn weg, maar ooit zal uitlekken dat er oneerlijk is gehandeld. Misschien pas over drie jaar, maar toch zal het EK van 2012 overgespeeld worden. Het EK van 2012 in 2015. En dan kan het nog.

Of wat als Portugal de Europese crisis niet overleeft? Morgen nog kieperen alle banken van het land om. Portugal is stante pede failliet. De barmhartige Spanjolen bekommeren zich om de buren en maken er één groot Iberisch schiereiland van. Maar dat betekent wel dat Ronaldo en Xavi ploeggenoten worden onder de groot-Spaanse vlag. Kampioenenmateriaal, zeker, maar daar rekent Oranje wel mee af in de finale. Want het kan nog.

En dat is nog maar een deel van de talloze mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld nog terug in de tijd reizen – is dat ding in Genève al af?
Of een vrouwelijke spionne (vermoedelijk met een Portugese vader en een Deense moeder) blijkt geïnfiltreerd te hebben bij de KNVB en boekte geheel tegen de regels in een hotel in Krakau, twaalfhonderd kilometer van Charkov waar Oranje de wedstrijden moest voetballen.
Of gestoorde Oekraïnse wetenschappers ontdekten vlak voor het EK een slow motion-afstandsbediening die op mensen werkt en hebben deze illegaal getest op ons Oranje voetbalelftal.
Of Portugal heeft helemaal niet gescoord tegen Oranje: de doelpunten vielen tijdens de training en de regie heeft ze in de wedstrijd ‘geplakt’. Een beetje als Löw en de ballenjongen.
Of misschien blijkt dat die Duitsers Nederlands voetbal spelen, omdat Gomez in werkelijkheid Van Persie is met een Gomez-masker op zijn gezicht. En de nep-Van Persie blijkt eigenlijk de spits van San Marino. Dan zijn we eigenlijk gewoon door! Het kan, en dan kan het dus ook nog.

Nee, wellicht is het nu echt over en horen we te beginnen met zwartepieten, Bert van Marwijk uitjouwen of wijzen naar Huntelaar / Van Persie (keuzemogelijkheid).
Zo moeten en mogen we absoluut niet denken. Houd hoop! Laat de olijke oranje vlaggetjes nog even hangen. Want het kan nog.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2023, Stefan Popa