Bananenrepubliek

Is Nederland een bananenrepubliek? De twitterzuil van ons land meent van wel. Ondanks staatsbaas Willem-Alexander der Nederlanden, ondanks onze nationale voorliefde voor de appel – de banaan staat op plaats twee. Een bananenrepubliek. Wie deze bewering zorgvuldig afpelt, moet concluderen dat Nederland geen bananenrepubliek is. Nederland is ten hoogste een appelmonarchie. Een land van foutje, bedankt.

Hoe graag sommigen ook willen geloven in het kwartet Tsjaad, Noord-Korea, Congo-Kinshasa en Nederland: het klimaat in dit kleine land is te democratisch om uit te groeien tot banenrepubliek. Het is waar dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de procedure voor het tellen van de briefstemmen aanpast. Dat doet ze, volgens de officiële lezing, omdat de stemmen niet volgens de regels zijn opgestuurd. Het stembiljet moest in een envelop in een envelop. Matroesjkastemmen bleek voor meer dan een enkeling te ingewikkeld. Maar liefst zeven tot acht procent van de briefstemmen lijkt nu ongeldig. Onhandigheid en onvermogen van de regering én het volk, een krachtige samenvatting van één jaar corona. De ongeldig verklaarde stemmen tasten het democratische proces aan, dus worden de stemmen toch meegeteld. Foutje, bedankt.

Zo begint het! Fraude! Dictatuur! Het kartel kent geen schaamte!

De meeste kritiek komt van Forum voor Democratie en hun achterban, terwijl juist deze partij in verhouding veel oudere stemmers trekt (evenals het CDA en de PvdA, en enkele kleine, nieuwe partijen). Het zou van klasse getuigen als Thierry zijn D66-collega zou bedanken voor haar rommelige redding van het democratische proces.

Dat gebeurt natuurlijk niet. De critici volharden in hun kritiek, ook al mogen ze meekijken hoe de stemmen worden geteld. Een bananenrepubliek dus. Misschien hebben ze gelijk. Ik zoek het woord voor de zekerheid op in het eerste deel van de kloeke Van Dale-trilogie. Tussen bananeneter (een rare vogel) en een bananenrokje (een erotisch prikkelend rokje van bananenplantbladeren) staat het volgende:

Bananenrepubliek: (met name klein, in de tropen gelegen) land met instabiele politieke toestand, vaak in sterke mate afhankelijk van buitenlands kapitaal en onder een militaire dictatuur.

Dit weekend trapt de lente af en dus gaat het in ons land weer vriezen. Tropisch? Nee. Klein? Ja, maar wel groter dan Malta en Andorra, dus het is maar hoe je het bekijkt. Na tien politiek stabiele jaren ruikt het Torentje naar Mark Rutte. De vaccinatiecampagne overdragen aan defensie? Onze regering laat de militairen liever door de Veluwse modder tijgeren.

Nederland is geen bananenrepubliek.

Nederland is een appeltjesmonarchie. Een jonagold uit het vuistje. Zelfgemaakte appelmoes naast de lasagne. Een Elstar in de lunchtrommel en een gifgroene Granny Smith voor de slechte verliezer van morgen.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa