De avondklokrellen

In keistad Amersfoort wonen de braafste relschoppers van Nederland. Op de grens van ex-Vogelaarwijk de Kruiskamp gooiden jongeren met flessen en vuurwerk naar agenten. Net voor negenen nokten ze af. Klokslag avondklok waren de relschoppers weer thuis. Zo’n ander halfuur voor bedtijd. Mama kuste de flessenwerper op zijn kruin en papa vroeg of hij een leuke dag had.

Minder rustig waren de nachten in Tilburg, Venlo, Enschede, Helmond, Roermond, Urk, Eindhoven, Rotterdam, Den Bosch, Geleen, Haarlem, Zwolle, Amsterdam, Almelo, Veenendaal en Den Haag. Verbind alle brandhaarden met potloodstrepen en er verschijnt een misvormde middelvinger op de kaart van Nederland. Een fuck you voor de zorg, voor de politie, voor de ondernemers, voor jou, voor de maatschappij.  

Ondertussen mijmert niet-rellend Nederland over het blussen van de brandhaarden. Boetes uitdelen, met wapenstokken. Het leger inzetten. De dienstplicht invoeren. Rubberen kogels afvuren. Met scherp schieten, maar dan wel in de knieschijven. In een paradoxale poging tot burgerparticipatie heeft de harde kern van enkele voetbalclubs aangeboden om de politie bij te staan en zij-aan-zij de relschoppers te bevechten. Als er maar bloed vloeit.

Dan is er nog de zachte kant. Volgens deze meedenkers zijn de rondvliegende projectielen een schreeuw om aandacht. De relschoppers willen slechts gehoord worden. Ze hebben het maar zwaar. De coronamaatregelen raken hen onevenredig hard.

Ik zeg: een nitraat of een baksteen is pas hard. 

Je bent niet van de straat als je tegels uit de stoep wrikt. Dan ben je van de staat. Elke covidvandaal krijgt wat mij betreft een volledig verzorgde verlengde lockdown voorgeschreven. Een jaar, of langer. Met een gratis avondklok. Om negen uur gaat het lichtje uit.

Ook in Dronten gingen maandag oproer-oproepappjes rond, maar de Drontenaar had geen zin om helemaal naar het station in West te fietsen. Vroeger was Doe ’t in Dronten de gemeenteslogan. Daar heeft het flevodorp terecht afscheid van genomen. 

En in provinciehoofdstad Groningen vlogen maandagavond alleen sneeuwvlokken door de lucht.

Lieve steden en dorpen, wees als Groningen.

Wil je toch rellen, doe het dan als Dronten: kijk naar buiten en blijf toch maar binnen, want het is koud. En voor de echte doorzetters: wees als Amersfoort. Om negen uur weer netjes thuis. 

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa