Hobbyen

Ik sprak met mijn zwager over het plezier van hobby’s. Liefhebberijen. We zijn allebei jaloers op mensen die vazen of asbakken in elkaar kleien. Vrouwen die punniken, breien, haken, naaien. Mannen die aan de waterkant zitten om vissen te vangen die ze terugwerpen om ze opnieuw te vangen. Mannen die punniken, breien, haken, naaien. Vrouwen die vissen. Alle hobbyisten.

Nijdig zien we wandelaars voorbijlopen, met of zonder stokken. We zijn jaloers op ruiters, op kaartspelers, op amateursporters die trainen voor een tennisarm. Herder op de Veluwe. Op gitaristen, pianisten, panfluitisten en de hele fanfare – en dan vooral op de trommelaars die vast niet zo heten maar wel met de bezieling van de hobbyist op gespannen huiden rikketikken.

Schrijven zou mijn hobby kunnen zijn als ik er geen geld (en ergernis) voor zou krijgen, hoewel het tegelijkertijd te weinig oplevert om er een echte hobby van te bekostigen. Lezen dan? Lezen is een ander leven leven. Lezen is een noodzaak. Lezen is ook werk. Kijken hoe de andere schrijver schrijft en jezelf constant afvragen waarom zij of hij precies de dingen doet die jij wilde verzinnen.

Mijn zwager en ik hebben geen van beide de tuin om professioneel hobbytuinier te worden. We gamen zo nu en dan, maar dat mag geen naam hebben. Fotografie is niet in beeld. Naar schilderkunst hebben we geen oren. Klussen kan, werkwoordtechnisch, nooit een liefhebberij zijn. Drank telt niet als hobby, maar als verslaving. We houden allebei van muziek, maar houden van is geen hobby. Anders zouden onze vrouwen ook tellen als hobby. Dat zou raar zijn.

Als kind heb ik een jaar postzegels verzameld, maar daar werd ik al snel te jong voor. Tegenwoordig verzamel ik domeinnamen. Ik bezit bijvoorbeeld amaizon.nl, gaatdegrieprond.nl, hardtocat.com, beerbeforecoffee.com, jaatje.nl, jaatjes.nl, maar ook kaarting.nl, btjes.nl, daargelaten.nl, plik.nl, mindvuilnis.nl en kliekyes.nl. Ook dat noem ik geen hobby. Niet eens omdat ik eraan probeer te verdienen, maar omdat ik mijn verzameling pas bekijk als het parkeerbedrijf vraagt of ik het domein weer een jaar wil verlengen.

Ik word in elk geval niet de vader die zijn kind zijn eigen hobby opdringt. Integendeel, wellicht kan de nieuwe mij een paar hobby’s aandragen. Maar dat zal wel niet. Mijn zwager heeft twee kinderen.

Mogelijk wordt mijn zoektocht naar een hobby mijn hobby.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa