Woordwoensdag: Akelig adel

In principe is dit stuk een week en een dag te laat, maar alsnog wordt het woord ‘Prinsjesdag’ onder de loep gelegd. Geheel in stijl. Het koningshuis loopt immers ook een aantal eeuwen achter.

We mogen erfstadhouder Willem V bedanken voor het woord. Om zijn verjaardag bescheiden te vieren, stelde hij elk jaar zijn verse grijze haren tentoon door een groots volksfeest te organiseren, waar het volk vol van vreugde de blauwbloedige Godsgezant mocht toejuichen.

Dit was overigens – zoals het ongeleerde volk waarschijnlijk denkt – niet elke derde dinsdag van september. Want zelfs de hoge adel kan er niet voor zorgen dat 8 maart elk jaar op dinsdag valt.

Tegenwoordig draagt de troonopvolger van de troonopvolger van de troonopvolger van de troonopvolger (und so weiter, om maar eens de taal van het Nederlandse koningshuis te gebruiken) een verhaaltje voor op prinsjesdag. Soms, wanneer de inhoud nog dramatischer is dan gebruikelijk, komt er een taalgrapje (of lettergrapje) langs. Amusant.

Maar niet amusant genoeg. Want het woord begaat een grove overtreding. Aangezien dé dag behoort tot een illuster rijtje feest- en gedenkdagen, hoort de hoofdletter ‘P’ de rest van de letters aan te voeren. ‘Verjaardag’ is echter ook zonder hoofdletter. Prinsjesdag is van origine een verjaardag. En is ‘voorleesdag’ met een hoofdletter? Dacht het niet.

Deze rubriek is een doekje voor het bloeden (in mijn geval volks rood). Met veel gevoelens van de meeste minachting schenk ik zowel het woord als het fenomeen ‘prinsjesdag’ één vandaal. Prinsjesdag. Daar houd ik mijn hoed voor op.

Dit woord scoort maar één vandaal.

De woensdag is een weekbreker en daarom geliefd onder de werkmieren van onze koningin. Maar wie breekt de woensdag, zodat ook de breukdag wordt gebroken voor een perfecte co-existentie van de meest nobele dag na de weekeinddagen? Hét woord van de woensdag natuurlijk. Om de week krijgt een ander woord een score-etiket. Hoe meer vandalen hij of zij scoort (ja, dames en heren, ook de Nederlandse taal herbergt mannetjes en vrouwtjes) hoe beter het woord.

IIk schreef dit op

Wil je dit verhaal delen met je vrienden? Dat kan bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Of lekker mobiel met Whatsapp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2024, Stefan Popa